- θερμοπύλες
- I
Στενό πέρασμα (στενωπός) μεταξύ του Μαλιακού κόλπου και του Καλλίδρομου, που η στρατηγική του θέση έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην ιστορία της αρχαίας Ελλάδας. Το τοπίο σήμερα έχει αλλοιωθεί με τις προσχώσεις των ποταμών, κυρίως του Σπερχειού, και στη θέση του στενού βρίσκεται μία πεδιάδα πλάτους πολλών χιλιομέτρων. Η ονομασία της περιοχής οφείλεται στα θερμά θειούχα νερά που αναβλύζουν σε διάφορα σημεία της.Οι Θ. απέκτησαν τεράστια φήμη –και έγιναν σύμβολο ηρωικής αυτοθυσίας– με τη μάχη που έγινε εκεί το 480 π.Χ., μεταξύ των Ελλήνων και των Περσών εισβολέων. Οι 4.000 Έλληνες, με επικεφαλής τον Σπαρτιάτη βασιλιά Λεωνίδα, κατέλαβαν το στενό και ανέκοψαν αποτελεσματικά την προέλαση των Περσών προς τον νότο, αλλά με την προδοσία του Εφιάλτη οι Πέρσες βρέθηκαν από ένα μονοπάτι του Καλλίδρομου στα νώτα των Ελλήνων. Ο Λεωνίδας, αφού απομάκρυνε τότε τους υπόλοιπους Έλληνες, συνέχισε τον απελπισμένο αγώνα με τους 300 Σπαρτιάτες του και τους 700 Θεσπιείς, οι οποίοι έμειναν εθελοντικά. Έπεσαν όλοι στο πεδίο της μάχης, πολεμώντας γενναία και προξενώντας μεγάλη φθορά στους Πέρσες.Η απόφαση του Λεωνίδα να μείνει στις Θ. με τους τριακόσιους του για να πεθάνουν εκεί, ερμηνεύτηκε κατά διάφορους τρόπους και προκάλεσε την απορία ακόμα και των συγχρόνων του, οι οποίοι προσπάθησαν να τη δικαιολογήσουν με έναν χρησμό που όριζε ότι η Σπάρτη θα σωθεί μόνο με τη θυσία του βασιλιά της. Η αλήθεια είναι ότι οι νόμοι της πατρίδας του δεν εμπόδιζαν τον Λεωνίδα να αποφύγει τη μάχη· εκείνο που απαγόρευαν ήταν η εγκατάλειψη της μάχης.Εξάλλου, φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι οι Σπαρτιάτες έστειλαν σε μία τόσο σημαντική επιχείρηση μόνο 300 άντρες, εφόσον μάλιστα αρχηγός τους ήταν ο ένας από τους βασιλιάδες της Σπάρτης. Μία εκδοχή είναι ότι οι έφοροι της Σπάρτης έστειλαν επίτηδες τον Λεωνίδα, με τόσο μικρή δύναμη, για να απαλλαγούν από αυτόν, και ότι τον διέταξαν να μην επιστρέψει ηττημένος. Χαρακτηριστικό εξάλλου είναι ότι και οι 300 Σπαρτιάτες που είχαν εκλέγει είχαν όλοι γιους, γιατί ήταν γνωστό από την αρχή ότι πιθανόν να μην επέστρεφαν.Η θυσία των Σπαρτιατών στις Θ. ενέπνευσε το περίφημο επίγραμμα που αποδίδεται στον Σιμωνίδη. Στη στενωπό των Θ. έχουν γίνει και άλλες μάχες.
Ο τύμβος των Θερμοπυλών, όπως είναι σήμερα. Η περιοχή έχει εμπνεύσει πολλά κείμενα ποιητών και πεζογράφων, που έχουν προσδώσει στις Θερμοπύλες συμβολικές διαστάσεις.
IIΤο μνημείο των Θεσπιέων στις Θερμοπύλες (φωτ. ΑΠΕ).
Πεδινός οικισμός (υψόμ. 30 μ., 565 κάτ.) του νομού Φθιώτιδος. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Λαμιέων.IIIΜηνιαίο λογοτεχνικό περιοδικό με έδρα τον Πειραιά (1962-63). Στο περιοδικό καταχωρήθηκαν κείμενα αξιόλογων λογοτεχνών.* * *οι (ΑΜ θερμοπύλαι, αἱ) (ως κύριον όν.) οι Θερμοπύλεςονομασία στενωπού μεταξύ τού όρους Καλλιδρομίου και τού Μαλιακού Κόλπου, όπου δόθηκε η περίφημη μάχη τών 300 τού Λεωνίδα κατά τών Περσών.
Dictionary of Greek. 2013.